هر روز به عرضه نسل 13 پردازندههای اینتل نزدیک میشویم. و نسل قبلی کم کم از دور جدید بودن حذف میشه. نسل 12 با تغییرات بسیاری در سوکت و امکانات مادربردها همراه بود.
کاهش تعداد پورت ساتا در مادربردهای سری H610 و B660، کاهش مسیرهای ارتباطی در این دو برد و همینطور عدم ساپرت PCI-E Gen 5 خرید این رده از مادربردهای عرضه شده رو سخت میکنه.
تغییر سوکت نسل 12 به LGA 1700
مهمترین تغییر سوکت جدید 1700 بود. اینتل برای اولین طی 11 نسل قبلی بصورت واقعی اندازه پردازنده و سوکت با نسلهای قبلی تغییر داد. بزرگترشدن پردازنده به مفهوم فضای بیشتر برای جاسازی ترانزیستورها بود! چه خبر خوبی. 🙂 زیاد نگذشت که دمای عجیب و غریب پردازندههای نسل 12 کاربران دستکتاپ عاصی کرد.
با بررسی دقیقتر متوجه شدیم بخاطر بزرگتر بودن چیپهای جدید، مکانیزم قفل پردازنده اینتل قادر نیست بصورت یکسان به سیپیو در حالت قفل فشار بیاره. در نتیجه کولر نمیتونه بخوبی با سطح پردازنده ارتباط برقرار کنه و دما در هستههای نزدیک به اهرم مکانیزم کمتر و هستههای سمت چپ داغتر هست.
شرکتهای معتبر تولید ایرکولر و AIO در اولین فرصت براکتهای مخصوص برای فیکس مشکل ارائه کردن. Thermal Grizzly محصول با کیفیت و دقت بسیار بالایی عرضه کرد. اما قیمت براکت برای کاربران ایرانی نزدیک 1.5 میلیون هم رسید! بخاطر عدم دسترسی به فروشگاههای آنلاین بین المللی کاربران مجبور به تهیه از فروشندگان غیر رسمی بودن و چارهای نبود.
تغییر رم به DDR5 در نسل 12
ارتقا رم سیستمهای دسکتاپ به DDR5 حرکت بعدی اینتل در راستای پیشرفت نسل جدید بود. فرکانس درخشان 4800Mhz پایه و بوست تا 6500Mhz به چشم کاربران بسیار زیبا و سریع بود. اما قیمت رمهای DDR5 در ابتدای عرضه فاجعه و موجودی اونها نیز با مشکلات کمبود چیپ و تورم جهانی بخاطر کوید-19 روبرو شد.
این روزها هر ماژول رم 16گیگ 4800Mhz با تایمینگ CL40 و گارانتی آواژنگ نزدیک 4 میلیون تومان هزینه برمیداره. درسته هنوز با DDR4 تفاوت دوبرابری داره. اما شرایط فعلی بسیار بهتر از قبل شده.
هسته های جدید P Core و E Core اینتل
اینتل در نسل 12 تصمیم گرفت نحوه پردازش دستورات عوض کنه و سیستمی شبیه پردازندههای موبایل راه بندازه. طی سیستم جدید پردازندههای رده متوسط و بالا (I5 به بالا) به 2 نوع هسته مجهز شدن:
P Core اینتل چیست؟
هستههای P (مخفف Performance) برای پردازشهای سنگین همانند گیمینگ، رندر، فشردهسازی و … مورد استفاده قرار میگیرن. این هستهها مصرف برق بیشتری دارن و قدرت فوق العاده در اختیار کاربر میزارن.
E Core اینتل چیست؟
هستههای E (مخفف Efficient) برای پردازشهای سبک و روزانه مورد استفاده قرار میگیره. این هستهها از مصرف انرژی کمتر و بهینه بهرهمند هستن.
حال ممکنه فکر کنید مشکل این معماری چیست؟
تازه بودن! هر تکنولوژی در اولین ماههای تولید دارای اشکال و خطا هست. با اینکه مایکروسافت ویندوز 11 برای سازگاری بیشتر با نسل 12 بهینه کرد اما همچنان باگ های عجیب، عدم سویچ روی P Core و E Core در شرایط لازم، باگهای نرم افزاری همگی مشکلات اعصاب خوردکنی برای کاربران ایجاد کردن.
عدم کاهش قیمت پردازنده و مادربرد نسل 12
همیشه با نزدیکی به عرضه نسل جدید، سری قبلی با کاهش قیمت مواجه میشد تا باقی مونده انبارها فروش بره. نسل 12 از اولین روز ورود به ایران توسط شرکتها قیمت بسیار تخیلی پیدا کرد و همین الان هم یک برد سری Z690 زیر 7 میلیون موجود نیست! در صورتی که برای مثال مادربرد گیگابایت Z690 UD AX داخل Newegg حوالی 180$ قیمت داره. هرجور حساب کنیم داخل ایران باید نزدیک 5.500 باشه! اما حباب یک و نیم میلیونی داره.
پردازندههای نسل 12 نیز در ابتدا مدت محدودی قیمت منطقی داشتن. اما یکباره افزایش پیدا کرد و حال با عرضه نسل 13 مطمئن باشید هم قیمت خواهند بود! و هیچ دلیلی نداره شما هزینه نسل 13 به 12 بدین. 😀 صبر کنید بهتره.
نزدیک شدن عرضه نسل 13 اینتل
نسل 13 اینتل نسخه پخته و کامل نسل 12 خواهد بود. امیدوارم باگها و اشتباه براکت در مادربردهای سری Z790 و H770 و B760 فیکس بشن. همینطور سازگاری نرمافزارهای مختلف بهبود بخصوصی خواهد داشت. در شرایط فعلی خرید سیستم نسل 12 چنان منطقی نیست. اگر تصمیم به خرید گرفتید و نمیتونید منتظر نسل 13 باشید حداقل از بردهای Rev 2 و بالاتر تهیه کنید.
بردهای Rev 1 بیشترین مشکلاتو دارن. حتی یک مدل Asus Rog Z690 یک خازن برعکس لحیم شده داشت که ایسوس متوجه شد و فراخوان بازگشت داد. داخل ایران فکر نکنم بتونید خدمات رسمی بگیرید. اگر از این بردها به شانستون بخوره بکنار خرابی قطعات آتش سوزی بوجود میاد! 🙂 پس قبل از خرید مدل انتخابی قشنگ بررسی کنید و میزان خرابیشو استعلام بگیرید.
نتیجه پست “راهنمای خرید پردازنده و مادربرد نسل 12 اینتل” چیست؟
اگر تا الان صبر کردین، بهتره تا عرضه نسل 13 منتظر باشید. قیمتهای فعلی نسل 12 و مشکلاتش برای کاربران عادی جز دردسر چیزی نخواهد داشت. نسل جدید Ryzen 7000 که در راهه نیز همینطور خواهد بود. AMD هم سوکت جدید طراحی کرده و سریهای اول مشکل خواهند داشت. 😀
اما اگر مطمئن هستید که نسل 12 برای شما مناسبه به Rev مادربرد دقت کنید و حتماً یک براکت استاندارد همانند Thermal Grizzly تهیه کنید.
نظر شما چیست؟ آیا خرید نسل 12 در شرایط فعلی منطقیست؟