وضعیت بازار قطعات کامپیوتر بعد از رفع محدودیتهای کوید-19 بسیار بهبود یافته. موجودی همانند گذشته قطره چکانی نیست و شرکتهای بزرگ با تمام قدرت در حال تولید و توزیع هستن!
قیمت رمهای DDR4
در ابتدای محدودیتهای بیماری تولید تراشه و چیپ با مشکلات بزرگی روبرو بود و قیمت قطعاتی همچون رم که بخش اصلیشون حافظه روی برد هست با سرعت بالایی افزایش یافت.
بطوری که هر 8 گیگ رم 2400 مگاهرتز نزدیک یک میلیون و هفتصد هزارتومن هم رسید! ولی بیشتر از اون نتونست بالا بره چون بازار کشش نداشت. هر چقدر وضعیت کوید-19 بهتر میشد قیمتها نیز فروکش کردن. تا امروز که رم 8 گیگ از برندهای معتبری همچون Geil ,Adata ,Gloway ,Kingstone بین 700 تا 850 هزارتومن رسیده. کاهشی بیش از صد درصد 😀
ورود DDR5 به بازار و سقوط DDR4
اگر دقت کنید همگام با بهبود وضعیت تراشه نسل جدید رم DDR5 با فرکانس دوبرابری پایه 4800مگاهرتز معرفی شد. اینتل در نسل 12 بصورت انتخابی هر 2 مدل مادربرد عرضه کرد. کاربر میتونست مادربرد DDR4 یا DDR5 تهیه کنه.
مشکل DDR5 در ابتدای عرضه جدید بودن تکنولوژی و هزینه بسیار بیشتر نسبت به نسل قبل بود! هزینه ای نزدیک 3 برابر نسل قبل. و فقط 2 برابر شدن فرکانس. که اگر رم DDR4 گرون قیمت رده بالا میگرفتین فرکانس 4600 مگاهرتز روی D4 قابل دسترسی بود با قیمتی بسیار معقولتر.
با گذشت زمان و اعلام عرضه نسل 13 اینتل و Zen 4 (سری 7000 رایزن) تنها با ساپرت رم DDR5 شرکتهای اصلی تولید چیپ با تمام تلاش نسبت به کاهش قیمت DDR5 قدم برداشتن و این اتفاق هم افتاد! قیمت فعلی ماژولهای DDR5 یک سوم روزهای اول شده. و هرچقدر جلوتر میرویم این کاهش بیشتر هم خواهد شد.
تولید بیش از حد کارخانههای سخت افزار
یک موضوع دیگر طمع تولیدکنندگان طی دوره کوید بود! شبیه مسئله کاشت بیش از حد بادمجان در کشور که باعث کاهش قیمت شدید اون در یک فصل میشه. شرکتها نیز با مشاهده افزایش قیمت چیپ و رم با تمام قدرت شروع به تولید رم DDR4 کردن. در ابتدا این افزایش تولید خیلی خوب بود و بازار جهانی کشش داشت اما بعد از بهبود اوضاع فروش کمتر و کمتر شد. 🙂
گرم بودن بازار بخاطر قیمت بالای رمز ارزها و خرید ماینرها
با تمام توضیحات بالا، افزایش قیمت شدید بیتکوین و اتریوم، درخواست و خرید قطعات کامپیوتر بصورت نجومی افزایش داد. در تمام دنیا مردم برای کسب درآمد از رمزارزهای دیجیتال در تلاش خرید قطعات بودن و بازار گرمتر از هر زمان دیگر در تاریخ دنیای کامپیوتر بود.
حال همه این مسائل با هم توازن منطقی تولید و مصرف بازار قطعات بهم زد. و الان که رمزارزها سقوط کردن و نسل جدید معرفی شده؛ شرکتها موندن و انبار انبار قطعاتی همچون رم DDR4 :)))
و هر شرکتی میدونه هرچقدر زمان میگذره DDR5 به نقطه اوج میرسه و یکسان شدن قیمتها خرید DDR4 از لیست منطقی خط خواهد زد.
این قیمتها تا کی دوام خواهند داشت؟ نقطه توقف قیمت قطعات کجاست؟
بیاد داشته باشید، رمهای DDR3 مدتی بصورت هم قیمت با DDR4 عرضه شدن بعدش کم کم از بازار محو شدن. و حالا رم DDR3 صفر بندرت یافت میشه. همین اتفاق برای DDR4 هم خواهد افتاد اما با سرعت کندتر. طی سال آینده فکر کنم موجودی رم صفر D4 چنان زیاد نخواهد بود.
اگر سیستم مبتنی بر DDR4 دارین، زمان مناسبی برای خرید رم انتخاب کردین! 😀 البته ممکنه بیشتر هم کاهش پیدا کنه، در ایران چقدر تاثیر بزاره؟ مونده به واردکننده و فروشندگان گرامی کشور.