استاندارد 80 پلاس یک گواهینامه معتبر بین المللی برای راندمان منبع تغذیه (پاور) کامپیوترهای رومیزی هست. برای دریافت این گواهی محصول سفارشی یا تولیدی مجموعه شما به شرکت EPRI & Epos ارسال میشود و طی تستهای مختلف اگر پاور قادر به پاس کردن تمام شرایط بود گواهی مخصوص برای منبع تغذیه صادر میشود.
در سال 2006 نیز ستاره انرژی به این گواهی اضافه شد. (Energy Star) و در سال 2007 این استاندارد به عنوان یک پایه در بازار منبع تغذیه کامپیوترها جا افتاد و راندمانهای مختلف تست و رونمایی شد.
گواهی 80 پلاس چیست؟
به صورت ساده گواهی 80 پلاس به شما این اطمینان میده که هر پاوری اگر روی جعبش لوگوی ارجینال و اصلی این مجموعه رو داشته باشه قادر هست حداقل 80% راندمان در لود 20% و 50% و 100% درصد ارائه بده. یعنی اتلاف انرژی در تبدیل جریان بیشتر از 80 درصد نخواهد بود!
حالا خود 80% کمترین میزان بحساب میاد و استاندارد 80 پلاس دارای برچسبهای متفاوت برای انواع پاور ارزان قیمت و گران قیمت میباشد.
انواع رده بندی گواهینامه 80Plus

همانطور که مشاهده میکنید استاندارد 80 پلاس وایت White یا سفید نشانگر پاور معمولی که فقط 80% خالص بهره وری در لودهای مختلف دارد هست. و استاندارد تیتانیوم بهترین بهره وری نزدیک 94% ارائه میکند.
در کشور ما بخاطر ارزانی انرژی برق همانند کشورهای خارجی به مصرف دقتی نمیشود!(لطفاً چراغ اضافه رو خاموش کنید و در مصرف برق صرفه جویی بفرمایید. تولید برق بسیار هزینهبر و نیازمند دانش تخصصی میباشد. با توجه به تحریمهای ظالمانه تعمیر و نگهداری نیروگاه به سادگی که فکر میکنید نیست. زحمات عزیزان اداره برق هدر ندید ) اما در سایر نقاط هر وات هزینه دارد و خریدن پاور گران قیمت در دراز مدت با اتلاف کمتر انرژی مبلغ گران خود را توجیه میکند و در عین حال شما از یک پاور با کیفیت استفاده کردهاید و تمام این مدت خیالی راحت از امنیت و کیفیت جریان داشتهاید.
نکته تست رده بندی تیتانیوم
بجز رده بندی تیتانیوم باقی در لود 10 درصد بررسی نمیشوند! یعنی شما میتونی به شرکت سفارش کنی پاوری بسازه که در 10% لود نزدیک سی درصد بهره وری خالص داشته باشه و همچنان لوگوی 80 پلاس کسب کنی!
مشکل گواهی 80 پلاس
این گواهی در سال 2004 بوجود آمد. با یک برگشت در زمان و نگاهی به کامپیوترهای آن دوره متوجه خواهید شد استانداردهایی که در 2004 برای تایید محصول باید طی میکردین در قبال پیشرفت امروزی و حساسیت قطعات شوخی بیش نیست. از یاد نبریم Capacitor Plague در همان سالها شروع شد و تا 2010 قربانی گرفت! پاورهایی با گواهی 80 پلاس و خازنهای باد کرده.
دلیل این مسئله برداشت کلی اشتباه جامعه از استاندارد 80 پلاس بود. متاسفانه کاربران با مشاهده لوگوی این مجموعه فکر میکردن با یک محصول تمام عیار درجه یک طرف هستن! در صورتی که شما با ارزانترین قطعات هم میتوانید پاور 80 پلاس پایه بسازید و تست پاس کنید. اما دوام و عمر قطعات داخل پاور چقدر خواهد بود؟ میزان نویز و ریپل چطور؟ نویز فن؟ اینها هنگام تست 80 پلاس بررسی نمیشن.
برداشت اشتباه کاربران از استانداردهای مختلف 80 پلاس
موضوع دوم تصمیم گیری بر اساس رده بندی 80Plus هنگام خرید پاور هست! شما ممکنه پاور Gold بخری که کیفیتش از Bronze پایینتر باشه. دریافت گواهی 80 پلاس بالاتر نشان کیفیت مطلق و برتری نسبت به مدل پایینتر نیست. همانطور که بالا گفتم قطعات مورد استفاده فرق میکنه. پس دفعه بعد که خرید میکنید به عکسهای محصول نگاه کرده و توپولوژی و برند قطعات بررسی کنید. خازنهای مورد استفاده یک راه آسان برای تشخیص محصول ارزان و اقتصادی میباشد.
80Plus های فیک داخلی و خارجی
برندهای چینی بسیار زیادی با فتوشاپ لوگوی 80 پلاس ادعای راندمان بالای 80% دارن فکر نکنید فروش این محصولات فقط به بازارهای خاورمیانه محدوده! حتی داخل آمازون آمریکا و اروپا میتوانید صدها پاور غیر استاندارد ارزان قیمت چینی با لوگوی فیک پیدا کنید. مجموعه Gamers Nexus چند مدل بررسی کرده بود و عدم بهروری 80% ثابت کرد. (برای مشاهده تستهای دقیق به کانال یوتیوب مراجعه کنید)
برندهای داخلی ایران نیز متاسفانه از لوگوی فتوشاپی 80 پلاس استفاده میکنن و در شرایط فعلی امکان نداره به گواهی فیکشون اطمینان کنیم. و با فیک بودن یک لوگو سریع متوجه فیک بودن دیگری هم خواهید شد! وقتی محصول شما گواهی معتبر کسب نکرده چرا روی جعبه و برچسب یک چیز دروغ فتوشاپ میکنید؟! همانند محصولات فیک چینی حس بنجل بودن به کاربر القا میکنید. و کاربرانی که اطلاعات کافی ندارن فکر میکنن لوگو ارجینال و واقعاً گواهی کسب کردن!
در صورتی که خبری از گواهی نیست….
هنگام خرید پاور همیشه تحقیق کامل انجام بدین و هر لوگویی که مشاهده میکنید باور نکنید! حتی اگر محصول از برند معتبر جهانی هم باشه بررسی سایت های نقد و یوتیوب خالی از لطف نیست.
و تفکر این پاور 80 پلاس گلد پس بهتر از مدلهای دیگست هم از فکرتون بیرون بندازین. با تفکر و جستجو کیفیت پاور بسنجین و خرید کنید.
آیا پروتکشنهای ایمنی در تست 80 پلاس مهم است؟
به هیچ وجه! هنگام دریافت لوگو برای محصول وجود پروتکشنهای ایمنی برای شرکت مهم نیست. همین بخش میتواند هزینه تولید را کاهش بدهد در حالی که پاور از تست گلد سربلند بیرون بیاد. یعنی پروتکشن یک پاور برنز بیشتر از گلد باشه. قابلیتهای ایمنی پاور دست کم نگیرید ممکنه در جایی کل سیستم شمارو نجات بده.
برای سیستمهای اداری کدام رده بندی 80 پلاس پاور مناسب است؟
سیستمهای سبک و اقتصادی و اداری که دارای گرافیک آنبرد یا مدلهای کم مصرف GT و GTX هستن پاور 80 پلاس پایه یا برنز کافی خواهد بود. در صورت امکان برنز تهیه کنید اگر بودجه خیلی محدود بود به فکر وایت باشید. برای راهنمایی خرید پاور اقتصادی به این پست مراجعه کنید.
برای سیستمهای گیمینگ و رده متوسط کدام رده بندی پاور مناسب است؟
از پاورهای برنز نسل جدید تا گلد رسمی همگی مناسب خواهد بود. از لحاظ قدتر نیز بالای 550 وات تهیه کنید. همیشه بهتره از مصرف سیستم بیشتر پاور بگیرید تا قطعات در صورت نیاز بتونن مصرف بیشتر جبران کنن. همه چیز دقیقاً مثل روی کاغذ اتفاق نمیافته.
چه پاوری برای سیستمهای رده بالا و های اند تهیه کنیم؟
بدون شک هرچقدر بالاتر بهتر! برای سیستم I9 و RTX 4090 کمتر از یک پاور گلد با کیفیت شدیداً اشتباهه. نه تنها امنیت سیستم به خطر میندازین بلکه عملکرد وعمر VRM مادربرد و گرافیک نیز داغون خواهد شد.
نمیگم پلاتینیوم بخرید ولی گلد با کیفیت با توپولوژیهای بروز و خازن ژاپنی کافی خواهد بود.
نظر شما چیست؟ آیا استاندارد 80 پلاس به تنهایی برای انتخاب یک پاور مناسب کافیست؟