برنامه نویسی وب زبانهای مختلفی داره، و اگر با کاربرد هرکدوم آشنایی نداشته باشید یادگیری و تحلیل دشواری بسیاری برای شما بوجود خواهد آورد. داخل یک مسیر تعیین شده حرکت کردن بهتر از یادگیری رندوم زبانهای متقابل هست!
زبانهای برنامه نویسی وب سمت کاربر Client Side
زبان پایه برنامه نویسی هر صفحه اینترنتی که میبینید HTML (Hyper-Text Markup Language)هست. پس اولین زبان برای یادگیری HTML. حتی اگر فقط بخواید سرور ساید کار کنید بازم آشنایی با HTML نیازه. برای دیباگ کد خودتون و بیشتر حرفه نشون دادن خودتون.
کد HTML همانند اسکلت یک ساختمانه. برای زیبایی باید نمای بیرونی هم بزنیم. اینجاست CSS (Cascading Style Sheet) به صحنه وارد میشه. CSS همون نمای صفحه های اینترنتیه. رنگهای مختلف، استایلهای زیبا همگی با CSS مقدوره.
بعد از یاد گرفتن دو زبان بالا، جاوا اسکریپت باید هدف بعدی شما باشه در بخش فرانتاند یا سمت کاربر. دقت کنید JavaScript بخاطر ساختارش سرور ساید و کلاینت ساید بحساب میاد! و یادگیریش برای هر دو طرف نیاز و خوبه.
فریم ورکهای مختلف JavaScript
معروف ترین فریم ورکهای جاوا اسکریپت Angular و React JS هست. این فریم ورکها کد زدنو برای ما راحتتر میکنن. و قوانین خودشونو دارن، برای مثال React بر اساس Component عمل میکنه. یعنی هر بلاکو یکبار میسازید بعدش میتونید در جاهای مختلف پروژه استفاده کنید.
زبانهای برنامه نویسی سمت سرور Server Side
زبان های سمت سرور از اسمشون معلومه، روی سرور اجرا میشن و قابلیت اجرای مستقیم توسط مرورگر ندارن. این زبانها ارتباط مستقیم با دیتابیس دارن و میشه گفت مغز متفکر هر صفحه اینترنتی بحساب میان! دکمهای که با HTML میسازید با قدرت PHP یا JS میتونه اطلاعات بررسی و داخل دیتابیس ثبت کنه.
جاوا اسکریپت همانطور که بالا هم گفتم زبان سرور نیز هست! یادگیری JS به شما قدرت کارکردن با سرور و کلاینت میده با اینکه یک زبان یاد میگیرین. همچنین JS دارای کاربران خیلی خیلی زیادی هست و تقریباً هر مشکلی که داشته باشید با یک سرچ گوگل به پاسخ مناسب خواهید رسید. آموزشهای JS نیز در سطح نت به زبانهای مختلف موجود هست.
زبان بعدی PHP هست که اسمشو فکر کنم شنیده باشید! PHP از سال 1994 ایجاد شده و تا امروز در حال بروزرسانی هست76% سرورهای وب از PHP استفاده میکنن و اگر فکر میکنید به این زودیا جایی خواهد رفت، سخت در اشتباهید. (همانند TCP/IP V6 که 25 ساله میگن سال بعد قراره عملی بشه و هنوز خبری نیستو با TCP/IP v4 داریم کار میکنیم!)
Python! پایتون زبان همه کاره! ولی یادگیری تنهای پایتون به درد شما نخواهد خورد! (میدونم الان مخالفت میکنید فقط مطالعه کنید بعد) اخیراً مد شده به هرکسی میگن برو پایتون یاد بگیر خیلی خوبه. این توصیه بد نیست ولی! پایتون به تنهایی راهی نیست که بشه باهاش استخدام شد. شما وقتی شروع میکنی دولوپر مبتدی هستی و پایتون در وب برای سرور ساید استفاده میشه، اتفاقی که میفته هیچکس نمیخواد سرور ساید مبتدی استخدام کنه و بهش پول بده! و حتی اگر شما در حد متوسط بشید بازم به زبانهای دیگه برای تکمیل کاراتون نیاز دارین. یعنی باید تبدیل به فولاستک بشید تا بتونید کار پیدا کنید! ولی یادگیری جاوا اسکریپت و HTML, CSS یک مسیر صافه؛ آخرش میشه فرانت اند و کار پیدا میکنید.
پایتون یک زبان فوق العادست ولی به تنهایی باید خیلی پیشرفت کنید تا کار خوب گیرتون بیاد. ولی اگر از زبانهای فرانت شروع کنید و بعداً به پایتون فکر کنید حداقل یه کاری پیدا میکنید تا بهتر بشید و سر نخ پیدا کنید.
Java در سرور ساید مورد استفادست ولی در حد دیگر زبانها نفوذ نداره دیگه. هرچند بسیاری از سازمانها در سراسر جهان بخاطر طراحی قدیمی تر بر پایه جاوا هستن! یادگیری جاوا کمی سخته و نیاز تلاش بیشتری داره. در بخش اندروید نیز گوگل با Kotlin داره جایگزینش میکنه. البته این به معنای حذف شدن جاوا نیست! ولی بهترین آپشن برای وقت گذاشتن هم بحساب نمیاد. با وجود این مسائل جاوا همچنان یک زبان قدرتمند و حاضر در بازار هست.
زبان محبوب مایکروسافت که در سمت سرور مورد استفاده قرار میگیره C#. سی شارپ نسخه کامل شده C++ و C هست. دستورات سی شارپ نسبت به زبانهای قبلی پیشرفت خیلی خوبی کرده و تقریباً همانند پایتون بیشتر نزدیک به زبان انسانه و درکش ساده تر! قدرت C# خیلی خوبه و انعطاف زیادی در دنیای برنامه نویسی داره. با یادگیریش میتونید برنامه های وب، ویندوز، حتی اندروید بسازید! اگر میخواین به اکو سیستم مایکروسافت وارد بشید در 2022 بهترین آپشن سی شارپه.
ASP.net یک فریم ورک اپن سورس هست که با سرویسش میتونید وبسایت های مختلفی ایجاد کنید و API هارو کنترل کنید. ASP در طراحی اپلیکیشن های موبایل نیز بدرد میخوره و میتونید باهاش ارتباط اپ و سرور ایجاد کنید و از API های مختلف استفاده کنید.
Node.JS رقیب مستقیم ASP.net بحساب میاد. Node.js برای API هایبک اند و سرور بکار میاد و اخیراً خیلی محبوب شده. اگر با جاوا اسکریپت سروکار دارین یادگیریش خالی از لطف نیست.
نظر شما چیست؟ در ابتدا یادگیری فرانت بهتره یا بک اند؟ 🙂
مطالب این پست با تغییرات دنیای وب بروزرسانی خواهد شد.